Hyttsill

När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Han bär fram plåtar med knaperstekt fläsk och isterband. Bakad potatis, äkta småländsk ostkaka. Och i glasen skummar källarsval öl... Det dröjer heller inte många minuter innan allsång och snapsvisor på nytt får temperaturen att stiga i hyttan.

Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden då vår glashytta också var en samlingspunkt. Här träffades arbetskamraterna efter jobbet, jägare från skogarna runt omkring och luffarna förstås.

Det var inte ovanligt att ett 20-tal luffare samlades på trälådorna i hyttvärmen för att berätta historier och äta en bit mat. På glasbruket i Målerås finns fortfarande britsar kvar i källaren där luffarna ibland övernattade i värmen.

Det är denna hyttatmosfär och maten som tillreds på klassiskt vis vi nu kan återuppleva i glasriket. Musik, kalla drycker, traditionsenlig meny. Och så får ni prova på glasblåsning. Följ med på en äkta småländsk fest.

På en hyttsill i Målerås får ni förutom en utökad hyttsillsmeny, trubadur,  och glasblåsning även guidning i glasbrukets och luffarnas historia. Hyttsillen varar ungefär 2,5 timmar.

Se våra hyttsillserbjudanden!

Vi har vin- och spriträttigheter.

Bokning tel 0481-31402

Kontakta oss